kontakt@sommerhusudlejning.dk
Tlf: 9611 9000

Chat med os

Sommerhuset historie

Sommerhuset historie

Hvad er forskellen på et Sommerhus, en Feriebolig og et feriehus?

I dag er der ikke nogen forskel på et sommerhus, en feriebolig og et feriehus, men tidligere har man ofte omtalt ferieboliger, som boliger man lejede under sin ferien i sydens sol, men i dag bruges alle 3 ord om boliger, som man lejer under sin ferie.

Men hvornår begyndte vi egentligt, at tage på ferie i sommerhus?

Det er meget svært at sige, men f.eks. siges det at Kleopatra og Antonius tog på ”ferie” til Alanya i Tyrkiet for mere end 2000 år siden.
Helt tilbage til første halvdel af 1600 tallet, fik paven et sommerresidens I den Italienske by Castel Gandolfo. I Danmark var det også de rigeste, som først tog i sommerhus, når du skulle væk fra hverdagens stress og jag. Frederik d. IV forærede i starten af 1700 tallet sin kone, dronning Louise, Hirschholm Distrikt, hvor der på dette tidspunkt lå et gammelt jagtslot, som 200 år tidligere var blevet opført at Frederik II. Dronning Louise ønskede at renoverer jagtslottet, sådan at hun kunne benytte det til sommerresidens, altså datidens svar på et sommerhus.

De kongelige var naturligvis ”trendsættere” på dette tidspunkt og mange fra det bedre borgerskab, begyndte på samme tid, at opfører store ferieboliger i det, der i dag er det nordlige af København. 
Det bedre borgerskab, som var bosiddende i byen, havde brug for at komme væk fra byen og ud i naturen og fik derfor disse sommerboliger i det der i dag hører under det nordlige København.

Det var først i slutningen af 1800 tallet, at man befolkningen fik øjnene op for de skønne sommerhusområder, som Skagen og Hornbæk.
I første omgang var det malerne, som blev opmærksomme på det smukke lys man finder ved strandene f.eks. kan Peter Severin Krøyer (P.S. Krøyer) nævnes, som en af forgangsmændene.
Han opholdte sig meget i Hornbæk i starten af 1870erne og sidenhen blev han betaget af Skagen området.

På samme tid, altså i slutningen af 1800 tallet, skød der flere og flere badehoteller op rundt om i landet og de tiltræk turister i stor stil.
F.eks. kan badehotellet i Søndervig nævnes, som en af de helt store succeser fra 1884 og ca. 35 år frem måtte badehotellet udvide flere gange.
I ca. 1920 fik Søndervig Hotel Klitten, som kunne anses som en konkurrent til badehotellet. Badehotellet i Søndervig forsatte dog helt frem til 1960erne. I dag er badehotellet revet ned, men erstattet af et moderne feriecenter, med ferielejligheder, badeland og meget andet.

Det var dog forsat ikke alle, som havde råd til overhovedet at holde ferie, men dette ændrede sig 1938, hvor ferieloven gav alle ret til 2 ugers betalt ferie.
Dette gjorde nu, at folk byggede små sommerhuse i det nærområde hvor de boede.
I 1938 etablerede en del af den danske fagbevægelse, derudover et rejsebureau, som havde til formål at bygge feriebyer, hvor man billigt kunne leje et sommerhus.

Efter 2. verdenskrig begyndte velstanden at vokse i Danmark og i 1950erne og ca. 20 år frem i tiden, blev der bygget sommerhuse, som aldrig før i Danmark.
Det betød også at man i 1977 måtte opsætte en række regler for f.eks. hvor tæt på kysterne man måtte bygge sommerhuse.

Hvordan går det så i dag?

I dag bygges der forsat mange nye sommerhuse og det er ikke uden grund, for det er dejligt at holde ferie her i Danmark, det syntes både os Danskere, men også vores naboer i Tyskland, Sverige, Holland osv. finder den danske natur og kultur tiltagende.
Dette betyder faktisk at der i f.eks. industriferien, under skolernes sommerferie afholdes omkring 1 million overnatninger om ugen i Danske sommerhuse. 

Her hos Sommerhusudlejning.dk tilbyder vi et af Danmarks bredeste udvalg af sommerhuse til udlejning og i kan frit søge her på hjemmesiden efter drømmehuset.
Derudover sidder vores kundeservice naturligvis også klar ved telefonerne og mailen til at hjælpe med at besvare spørgsmål eller finde ferieboliger til jer.